Creatief met ijsbergsla

Wist je dat je nog veel meer met ijsbergsla kunt dan een heerlijke salade maken? Hierbij ontdek je dan ook twee creatieve recepten voor een voor- en hoofdgerecht met ijsbergsla.

Romige ijsbergsoep met gerookte zalm

Voorgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 35 minuten

Ingrediënten: 1 krop ijsbergsla, 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, olijfolie, 2 el bloem, 1 tl kerriepoeder, 1 dl melk, 2 blokjes kippenbouillon, 4 el creme-fraiche, 2 lente-uitjes, 1 ons gerookte zalm, zout en versgemalen zwarte peper.

Maak van twee kippenbouillonblokjes en 1 liter water een bouillon. Snij de ijsbergsla in reepjes. Pel de sjalotjes en snipper fijn. Pel het teentje knoflook en hak fijn. Verhit olie in een pan en fruit hierin de sjalotjes en de knoflook aan. Voeg de ijsbergsla toe en laat 5 minuten zachtjes smoren. Roer de bloem en de kerrie erdoor en voeg al roerend de melk toe. Doe de bouillon erbij en laat het geheel nog 10 minuten doorkoken. Pureer de soep in diepe borden en garneer met reepjes gerookte zal en dungesneden lente-ui.

Stampot van ijsbergsla

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 30 minuten

Ingrediënten: 1 krop ijsbergsla, 500 g aardappelen, 1 rode ui, 1 el olijfolie, 400 g voorgesneden snijbonen, 100 g spekreepjes, 1 el mosterd, zout en versgemalen peper.

Schil een kook de aardappelen gaar in een pan met een laagje water met zout, giet ze af en stamp ze fijn. Kook de snijbonen gaar in een laagje kokend water met zout. Pel de ui en snipper deze fijn. Verhit olijfolie in een koekenpak en fruit hierin de ui aan. Voeg de spekreepjes erbij en bak krokant. Snij de ijsbergsla in dunne reepjes en meng dit samen met de ui, spekreepjes en snijbonen door de aardappelen. Maak op smaak met mosterd, zout en peper.