Hollandse bloemkool met werelds tintje

Met Hollandse bloemkool kan je heerlijke wereldse recepten proberen. Wat dacht je bijvoorbeeld van bloemkool op Italiaanse wijze? Of verwerkt in een heerlijke oosterse curry? Wat ga jij proberen?

Oosterse bloemkoolcurry

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 20 minuten

Ingrediënten: 2 tenen knoflook, 2 cm verse gember, 3 el zonnebloemolie, 2 rode uien, 300 g kipfilet, 600 g bloemkool, 200 g wortelen, 1 zakje woksaus gele curry, 1 tl sambal oelek, 100 g gezouten cashewnoten, 300 g jasmijnrijst, 8 takjes koriander of peterselie.

Pel de knoflook en schil de gember. Hak heel fijn. Pel de uien en snij in partjes. Snij de kip in repen. Maak de bloemkool schoon en snij in kleine halve roosjes. Schil de wortelen en snij in dunne plakjes. Verhit de olie in een wok of flinke pan, fruit het knoflookmengsel en zet het vuur daarna hoog. Voeg de kip toe en bak 1 minuut rondom bruin. Voeg de ui en bloemkool toe en bak een minuut mee. Voeg de plakjes wortel toe en schep alles goed om. Giet 4 dl water en de currysaus in de pan en breng aan de kook. Laat 5 minuten rustig koken. Schep regelmatig door. Breng op smaak met de sambal. Voeg de cashewnoten toe en zet het vuur uit. Kook intussen de rijst. Verdeel de rijst en de bloemkoolcurry over 4 diepe borden en strooi er tot slot de koriander of peterselie over.

Italiaanse bloemkool

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 45 minuten

Ingrediënten: 800 g bloemkool, 3 el olijfolie, 1 teen knoflook, Halve citroen, Halve rode peper, 2 el zwarte olijven zonder pit, 2 el kappertjes, 75 g Grana Padano kaas, Ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de bloemkool schoon en snij in grove stukken. Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg de bloemkool erin met nog 2 el olie. Rooster 40 minuten in de oven op 200 graden. Schep halverwege een keer om. Pel intussen de knoflook en hak fijn. Boen de citroen schoon en rasp de schil bij de knoflook. Voeg samen met de fijngehakte rode peper, de fijngehakte olijven en de kappertjes. Strooi dit mengsel de laatste 10 minuten over de bloemkool in de oven. Serveer de bloemkool op een dienschaal en schaaf en strooi de Grana Padano erover.

Serveertip: lekker bij spaghetti carbonara!