Hollandse spruiten

Staat net najaar weer voor de deur? Met deze recepten met Hollandse spruiten kan de herfst smakelijk beginnen!

Roerbak spruitjes met ui, knoflook, spek en gedroogde tomaatjes

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd circa 25 minuten

Ingrediënten: 800 g spruitjes, 2 uien, 2 knoflookteentjes, olijfolie, 1 el kerriepoeder, 1 bakje magere spekreepjes, 10 zongedroogde tomaatjes, zout er versgemalen zwarte peper.

Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Kook de spruitjes ongeveer 5 minuten in ruim kokend water met zout. Giet ze af. Pel de uien en snipper fijn. Pel de knoflookteentjes en hak fijn. Snij de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg de spekreepjes en de kerrie toe en bak de spekreepjes krokant. Voeg de spruitjes en zongedroogde tomaatjes toe en roerbak ongeveer minuten, totdat de spruitjes beetgaar zijn. Maak op smaak met zout en peper.

Spruitjes stamppot met tomaat

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd circa 30 minuten

Ingrediënten: 1 ui, 750 g spruitjes, 750 g aardappelen, 2 tomaten, 75 g geraspte kaas, olijfolie, zout en versgemalen zwarte peper.

Kook de aardappelen gaar in water met zout en giet af. Kook de spruitjes beetgaar in kokend water met zout en giet eveneens af. Snij de tomaten in reepjes. Pel de ui en snipper fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui aan. Stamp de aardappelen samen met de spruitjes grof door elkaar en schep de ui, tomatenreepjes en kaas erdoor. Maak op smaak met zout en peper.