In de oven of onder de grill: twee recepten met bloemkool

Maak ook eens wat anders met Hollandse bloemkool. Kies bijvoorbeeld voor een gegratineerde versie van onder de grill of een romige variant uit de oven! Lees snel verder voor twee recepten ter inspiratie.

Gegratineerde bloemkool met champignons

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 35 minuten

Ingrediënten: 800 g bloemkoolroosjes, 1 bakje van 250 g champignons, 1 knoflookteentje, 4 zongedroogde tomaatjes, olijfolie, 4 el paneermeel, 100 g geraspte Parmezaanse kaas, 2 el gehakte peterselie, zout en versgemalen zwarte peper.

Kook de bloemkoolroosjes in wat met zout beetgaar. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Snij de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Pel het knofloopteentje en hak fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin het knoflookteentje en de champignons in circa 5 minuten bruin. Maak op smaak met zout en peper. Doe de bloemkoolroosjes in een ovenschaal. Verdeel de champignons met de olijfolie, de tomaatjes, het paneermeel en de Parmezaanse kaas erover. Schuif de schaal onder een hete grill circa 5 minuten en laat de kaas smelten. Bestrooi met de peterselie.

Romige bloemkoolschotel met knoflook en Parmezaanse kaas

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 35 minuten

Ingrediënten: 800 g bloemkoolroosjes, 2 teentjes knoflook, 4 dl kookroom, 75 g Parmezaanse kaas, 174 g geraspte oude kaas, 50 g roomboter, tijm, zout en versgemalen zwarte peper.

Kook de bloemkoolroosjes in wat met zout beetgaar. Pel de knofloopteentjes en hak ze fijn. Smelt de roomboter in een pannetje en fruit hierin de knoflook aan. Voeg de room en de Parmezaanse kaas toe en laat het geheel al kokend iets indikken. Maak op smaak met zout, peper en tijm. Doe de bloemkool in een ovenschaal en giet de saus erover. Bestrooi met geraspte oude kaas. Zet de schaal in een 200 graden voorverwarmde over voor circa 15 minuten.