Kook met spinazie voor lunch en diner

Heb je een grote zak spinazie in de koelkast liggen en ben je opzoek naar inspiratie? Met deze twee recepten kan je heerlijke variëren spinazie verwerken in een heerlijke lunch tosti of ’s avonds met een stukje zalm. Wat ga jij proberen?

Spinazietosti met tomatenchutney

4 personen

Bereidingstijd ca. 20 minuten

Ingrediënten: 1 tomaat, 1 cm verse gember, 1 el abrikozenjam, 15 g rozijnen, 1 el witte balsamicoazijn, 400 g verse spinazie, 1 teen knoflook, 2 el olijfolie, 4 sneetjes bruin brood, 120 g jong belegen geitenkaas in plakjes.

Snij de tomaat in stukjes. Schil de gember en snij heel fijn. Doe de tomaat, jam, rozijnen en azijn in een pannetje en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en laat afkoelen. Was de spinazie en laat goed uitlekken. Pel de knoflook en snij fijn. Verhit 2 el olijfolie met de knoflook in een flinke pan. Voeg de spinazie toe en laat op hoog vuur slinken. Leg twee sneetjes brood open neer en beleg elk met de plakjes kaas. Verdeel de spinazie erover en dek af met de andere sneetjes. Leg het in een tosti-ijzer of tussen de hete contactgrill en bak tot de kaas gesmolten is. Snij elke tosti door en serveer met de tomatenchutney.

Zalm met gebakken spinazie

4 personen

Bereidingstijd ca. 25 minuten

Ingrediënten: 800 g spinazie, 250 g jasmijnrijst, 4 zalmfilets, 4 el zonnebloemolie, 1 limoen, 2 uien , 2 tenen knoflook , 2 cm gemberwortel, 5 el ketjap manis , 4 el droge sherry , zout en peper.

Was de spinazie en laat het goed uitlekken. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij met een scherp mes het vel van de zalm. Bestrooi de stukken vis met zout en peper. Verhit 2 el olie en bak de zalm 2 minuten per kant op hoog vuur. Neem de zalm uit de pan en pers er een halve limoen over. Houd de zalm warm. Pel de knoflook, schil de gemberwortel en hak deze fijn. Pel de uien en snij in partjes. Verhit 2 el olie in de wok en fruit hierin de uien, gember en knoflook aan. Blus het mengsel af met de ketjap en sherry. Laat 1 minuut inkoken. Voeg de spinazie toe en roerbak deze tot de blaadjes geslonken zijn. Verdeel over 4 borden en serveer er de zalm en rijst bij. Garneer met partjes limoen.

Lekker met een salade van komkommer en radijs!