Twee keer genieten van stamppot

Aardappels kan je heel gemakkelijk in verschillende gerechten verwerken. Alleen al met stamppot kan je eindeloos variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een witlof stamppot met blauwe kaas of hete bliksem met spruitjes en spek? Stamp eens anders! Waar kies jij voor?

Witlofstamppot met blauwe kaas

Hoofdgerecht

4 personen

Ingrediënten: 1,2 kg kruimige aardappelen (geschild en in gelijke stukken gesneden), 600 g witlof, 200 g gorgonzola kaas (in kleine blokjes), 250 g walnoten, 2 dl slagroom, 25 g boter, 3 sjalotjes (gepeld en fijngesneden), blaadjes van 1 takje tijm, een half blokje groentebouillon, 2 el droge witte wijn of witte balsamico azijn, 3 el vloeibare honing, zout.

Kook de aardappelen in een ruime pan gezouten water in 20 minuten gaar. Bak intussen de sjalotten zachtjes in de boter bruin. Voeg 1,5 dl water toe, het halve bouillonblokje, de azijn/wijn en de tijm. Kook dit 5 minuten en roer de honing erdoor. Rooster de walnoten in een droge koekenpan, hak ze fijn en hou ze apart. Halveer de witlof, snij de harde kern eruit en snij in reepjes. Giet de aardappelen af en hou wat kookvocht achter. Voeg de witlof en de slagroom toe en zet de pan terug op het vuur. Hou een handje witlof achter. Roer het geheel door en laat 1 minuut met deksel op de pan doorwarmen. Herhaal dit een keer. Roer weer flink door tot een smeuige stamppot. Voeg de kaas, de achtergehouden witlof en de noten toe en verdeel de stamppot over de borden. Giet de honingsaus erover.

Hete bliksem met spruitjes en gegrild buikspek

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca 30 minuten

Ingrediënten: 750 g kruimige aardappelen, 3 grote zoetzure appels, 400 g spruitjes, 2 el roomboter, 16 plakken buikspek, zout en peper.

Schil en snij de aardappelen. Zet klaar in een pan met water en wat zout. Maak de spruiten schoon en halveer ze. Voeg de spruiten toe aan de aardappelen. Was de appels, snij in vieren, verwijder het klokhuis en snij in parten. Voeg ook de stukjes appel toe aan de spruiten en de aardappelen en kook alles in ca. 15 minuten gaar. Giet af, kook droog, stamp fijn met de boter en breng op smaak met peper en zout. Hou de stamppot warm. Gril intussen het spek. Serveer het spek bij de stamppot.

Kijk hier voor een leuk filmpje met een recept voor gepofte aardappel!