Tweemaal genieten van witlof

Wist je dat je met witlof makkelijk kunt variëren in de keuken? Zo kan je dit heerlijke stoofpotje proberen of wat dacht je van romige wortelsoep met paprika!

Witlof met tomaatjes uit de oven

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca 40 minuten

Ingrediënten: 10 witlofstronkjes, 250 gr cherrytomaten, 1 ons uitgebakken plakjes spek, 1,5 dl witte wijn, olijfolie, 50g Parmezaanse kaas geraspt, 2 el gehakte peterselie, zout & versgemalen zwarte peper.

Was de witlofstronkjes, halveer ze en verwijder de harde kern. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en smoor ze ca. 5 min aan alle kanten, zodat xe zachter worden. Maak op smaak met zout en peper. Leg ze in een ovenschaal en giet de witte wijn erover. Beleg met het spek en de tomaatjes en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Doe de schaal in een 180 graden voorverwarmde over ca. 20 min. Bestrooi met de peterselie.

Witlof met sinaasappel en walnoten

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca 15 minuten

Ingrediënten: 10 witlofstronkjes, 2 sinaasappels, 40g walnoten, 2 el zwarte olijven, 1 dl zure room, 1 dl yoghurt, sap van een 1/2e citroen, 1 el mosterd, 1 el gehakte bieslook en zout & versgemalen zwarte peper.

Maak de witlof schoon en snij in dunne reepjes. Pel de sinaasappels en ontdoe de partjes van het velletje en halveer de partjes. Halveer de olijven. Rooster de walnoten in een droge pan. Meng alle ingredienten voor de dressing met elkaar en maak op smaak met zout en peper. Doe de witlof met de sinaasappel en de olijven in een schaal en meng de dressing erdoor. Garneer met de walnoten en wat gehakte bieslook.