Vegetarisch of niet: 2 heerlijke recepten met cherrytomaten

Cherrytomaatjes zijn altijd fijn om in huis te hebben. Je kan ze in heel veel gerechten verwerken waarbij ze ook voor lekker wat kleur op je bord zorgen! Hieronder vind je twee recepten ter inspiratie.

Quiche van cherrytomaten, spinazie en geitenkaas

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 95 minuten + 2 uur wachttijd

Ingrediënten: 1 bakje van 250 g cherrytomaten, 800 g gewassen spinazie, 1 courgette, 2 knoflookteentjes, 1 ui, 125 g geitenkaas, 4 eieren, 2 dl room, olijfolie, zout en versgemalen zwarte peper, (voor 190 | Vegetarisch of niet: 2 heerlijke recepten met cherrytomaten het deeg:) 250 g bloem, 125 g boter, 1 snufje zout, 1 tl suiker, 3 el water, 1 eidooier.

Zeef de bloem boven een kom en maak er een kuiltje in. Snij de ijskoude boter in kleine blokjes en leg ze samen met de eidooier, een snufje zout en de suiker in het kuiltje. Maak er m.b.v. twee messen een kruimelig deeg van. Voeg 3 el ijskoud water toe en kneed het deeg tot een bal. Laat het deeg onder een natte doek of plastic folie minstens 2 uur rusten in de koelkast. Rol het deeg op een met bloem bestrooid aanrecht uit tot een 4 mm dikke ronde lap. Bekleed er een beboterde taartvorm mee en prik in de bodem een hoeveelheid gaatjes. Pel de ui en de knoflookteentjes en snipper deze fijn. Halveer de cherrytomaatjes. Snij de courgette in dunne plakjes.

Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de plakjes courgette goudbruin aan beide kanten ca. 4 minuten. Verdeel de courgette over de taartbodem en bestrooi met zout en peper. Doe in dezelfde koekenpan nog wat olijfolie en fruit hierin de knoflook en ui aan. Voeg de spinazie toe en roerbak ca. 3 minuten mee zodat het slinkt. Maak op smaak met zout en peper en laat de spinazie vervolgens goed uitlekken in een zeef. Verdeel de spinazie en de cherrytomaatjes over de courgette en kruimel de geitenkaas erover. Klop de eieren los met de room en maak op smaak met zout en peper. Schenk het ei mengsel over de vulling. Bak de quiche af in een voorverwarmde over op 175 graden in ca. 55 minuten.

Zalm uit de oven met tomaten, courgette en geitenkaas

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 45 minuten

Ingrediënten: 4 moten zalm, 2 courgettes, 1 ui, 300 g cherrytomaten, 150 g zachte geitenkaas, olijfolie, basilicum, zout en versgemalen zwarte peper.

Was de courgettes, snij in de lengte in vieren en in dunne plakjes. Pel en snipper de ui. Halveer de tomaatjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui aan. Voeg de courgettes toe en laat ca. 5 minuten meebakken. Maak op smaak met zout en peper. Doe het courgettemengsel in een ovenschaal, leg de zalmmoten erop en bedek met de tomaten. Kruimel de geitenkaas erover en besprenkel het geheel met olijfolie. Bak de zalmschotel af in een op 200 graden voorverwarmde oven voor ca. 25 minuten. Snij de basilicum in dunne reepjes en strooi over het gerecht. Eet smakelijk!