Kliekjes en leftover recepten van fruit

Gestoofd fruit uit de oven

Ingrediënten: pruimen (of ander leftover fruit zoals abrikozen of kersen), citroenschil maar sinaasappelschil kan ook (zonder waslaag), 1 kaneelstokje doormidden gebroken, kleine eetlepel vanille extract.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de pruimen en ontpit deze. Doe deze samen met de citroenschil, kaneelstokje en vanille in een ovenschaal en hussel om. Plaats de ovenschaal voor 15 minuten in de oven. Schep het fruit eventueel een keertje om. Wanneer het fruit goed warm is en ietwat donkere plekjes begint te vertonen (niet verbrand) haal dan het gestoofde fruit uit de oven.

Je kan het gestoofde fruit zo eten of met een bolletje ijs. Maar je maakt er ook in een handomdraai de volgende gerechten mee:

Yoghurt toetje met warm gestoofd fruit uit de oven

Ingrediënten: gestoofd fruit uit de oven (bekijk het recept hierboven), volle yoghurt, zoals Griekse of Turkse yoghurt, mix van noten zoals amandelschaafsel, walnoten, amandelen. Doe het iets wat afgekoelde fruit in een schaaltje en schep de volle yoghurt er bovenop. Maak af met gemengde noten.

Gegrilde kip met gestoofd fruit

Ingrediënten: restje gegrilde kip (of kijk hier voor een kipdrumstick gerecht), gestoofd fruit uit de oven (bekijk het recept hierboven).

Verwarm de kip samen met het gestoofde fruit in een klein pannetje op middelgroot vuur totdat de kip goed warm is. Serveer eventueel met een beetje rijst en fijngehakte peterselie.

Smoothie van yoghurt en leftover fruit

Ingrediënten: 1 (bruine) banaan, eventueel nog ander rijp fruit, yoghurt, scheut thee, water of sap, fijngehakte pure chocolade en/ of nootjes.

Mix de banaan en eventueel ander rijp fruit in een keukenmachine. Schenk een beetje yoghurt erbij. Verdun de smoothie met een beetje water, thee of sap totdat je de juiste dikte hebt. Mix alles fijn en schenk in glazen. Maak af met een beetje fijngehakte chocolade en/of nootjes.

Kijk voor meer inspiratie en smakelijke recepten ook op madebyellen.com!