XXL genieten van aardappels met deze twee recepten

Wanneer er aanbiedingen zijn van producten in grote hoeveelheid, hoeft dit niet te betekenen dat je extra weg zult gooien. Het is dan belangrijk dat je rekening houdt met wat je gaat eten en je de producten goed bewaart. Bijvoorbeeld met aardappels. Met twee heerlijke recepten kun je er volop én voordelig van genieten.Wat ga jij proberen?

Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 35 minuten

Ingrediënten: 250 g kruimige aardappelen, 80 g bloem, 3 eieren gesplitst, 1,5 dl melk, 4 el creme fraiche, 2 citroenen, 3 lente-uitjes, 3 ons gerookte zalm, olie, zout en versgemalen zwarte peper, (voor de salade:) 2 ons sperziebonen, 2 ons snijbonen schuin gesneden, 4 tomaten, 3 lente-uitjes, 3 el olijfolie, 1 el citroensap, 1 tl mosterd, zout en versgemalen zwarte peper.

Kook de aardappelen gaar en pureer deze. Meng de puree met de bloem, de eidooiers en de melk en maak op smaak met zout en peper. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en meng door de puree.

Verhit wat olie in een koekenpan en schep met behulp van een lepel 4 dikke, kleine pannenkoekjes in de pan. Bak ze circa 30 seconden aan beide kanten. Snij de lente-uitjes in dunne ringetjes en de citroenen in partjes. Serveer per persoon 4 pannenkoekjes samen met de gerookte zalm, citroen en creme-fraiche. Bestrooi met de lente-uitjes. Maak de sperziebonen en de snijbonen schoon en kook met wat zout beetgaar. Snij de tomaten in partjes en de lente-ui in ringetjes. Meng de olijfolie samen met de mosterd en het citroensap en maak op smaak met zout en peper. Schep het door de bonensalade en garneer met de lente-ui.

Ovenschotel van aardappelen, prei en gerookte zalm

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 45 minuten

Ingrediënten: 200 g aardappelen (vast kook), 800 g prei, 3 uien, 200 g gerookte zalm, 50 g boter, 80 g geraspte kaas, olijfolie, zout en versgemalen zwarte peper.

Schil de aardappelen en snij ze in plakjes en kook ze half gaar in een laagje water met zout in circa 6 minuten. Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen. Was de prei en snij deze in ringen. Kook de prei in kokend water met zout circa 1 minuut en giet de prei af.

Pel de uien, halveer en snipper deze. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui aan. Meng de ui door de prei. Vet de ovenschaal in met de olijfolie en leg hierop de helft van de aardappelen, daarop de zal en vervolgens de prei. Dek het geheel af met de overgebleven aardappelschijfjes. Verdeel de boter in kleine blokjes en verdeel ze over de schotel. Bestrooi het geheel met de geraspte kaas. Plaats de schotel in een voorverwarmde oven van 200 graden voor ongeveer 25 minuten.