Kopen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door slim te kopen kun je al voedselverspilling voorkomen. Als je van tevoren goed bedenkt wat je allemaal nodig hebt en wanneer je iets wilt maken, dan houd je niet te veel over. Dus draai het eens om! Kijk voor je boodschappen doet in de (koel)kast en baseer daar je volgende maaltijd op of begin hier met het maken van je boodschappenlijstje. En let je op de houdbaarheidsdatum van producten tijdens het doen van je boodschappen? Bedenk of je een product op tijd opmaakt. Ook kopen we soms in één keer te veel van een product. Zeker wanneer iets in de aanbieding is. Lidl heeft hier iets op bedacht ‘1 nu 1 later’. Als klant krijg je een coupon bij de kassa waarmee je later die week hetzelfde product nogmaals voor dezelfde actieprijs kunt kopen. Zo koop je slim!

Slim kopen om verspilling te voorkomen doe je zo

Tips op slim te kopen:

  • Maak een foto van de inhoud van je koelkast. Je hebt niet altijd tijd om de voorraad te checken voordat je ’s ochtends de deur uitgaat. Dan kan het helpen om met je telefoon een foto te maken van de inhoud van je koelkast. Op die manier kun je in de winkel altijd even checken wat je ook alweer allemaal in huis hebt.
  • Maak een boodschappenlijstje. Je kent dat wel, je staat in de winkel en denkt: had ik dat nog in huis? Welke hoeveelheid stond er in het recept? Met een boodschappenlijstje voorkom je dat je te veel koopt of producten koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. Ook laat je je minder snel verleiden door aanbiedingen. Check altijd wat je nog in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen: kijk in je koelkast, vriezer en voorraadkast. Zet de producten op je lijstje volgens de looproute van de winkel. Dan ben je ook nog eens sneller klaar.
  • Koop producten met een 30% sticker. Naast aanbiedingen vind je bij de Lidl afgeprijsde producten die tegen de houdbaarheidsdatum zitten. Als je zeker weet dat je ze snel gaat gebruiken, loont het om deze producten te kopen. Je verspilt daarmee niet alleen minder eten maar bespaart ook geld.
  • Houd de ‘Verspil mij niet’-producten in de gaten. Om echt tot de helft minder verspilling te komen in 2030, heeft Lidl het concept ‘Verspil mij niet, ik ben nog goed’gelanceerd. Op de laatste dag van houdbaarheid verkopen we kwalitatief goede producten voor maar 25 of 50 cent. Zo kun je als je geluk hebt zelfs een biefstukje voor 50 cent scoren.
  • Let op 1 nu 1 later. Als iets in de aanbieding is, is de verleiding groot om er veel van in te slaan. Bij lang houdbare producten is dat geen probleem, maar bij verse producten kan een 2-halen-1-betalen aanbieding juist leiden tot verspilling. Lidl heeft hier iets op bedacht: 1 nu 1 later’. Bij sommige acties krijg je een coupon bij de kassa waarmee je later die week hetzelfde product nogmaals voor dezelfde actieprijs kunt kopen. In de folder staat altijd aangegeven of het om een 1 nu 1 later actie gaat.
  • Bestel eens een Too Good To Go- box en laat je verrassen. Lidl werkt samen met de verspillingsapp Too Good To Go. Als verskampioen bieden wij dagelijks boxen aan met een mix van allerlei groente & fruit. De kwaliteit hiervan is zeker nog goed, maar komt niet meer door onze strenge controle om voor de volle prijs te verkopen.
  • Koop Verspilmijnietjes en minder perfecte groenten. Het kan soms gebeuren dat de oogst van onze boeren & telers minder perfect is dan normaal. Maar laat je niet misleiden door het uiterlijk: de producten smaken vaak precies hetzelfde. Ga daarom tijdens het boodschappen doen op zoek naar de Verspilmijnietjes en leg die kromme komkommer in je mandje die iedereen links laat liggen. Juist door groenten en fruit te kopen die er een beetje afwijkend uitzien, voorkom je dat ze weggegooid worden.
  • Kies de verpakking die past Voor mensen die alleen wonen is de hoeveelheid in verpakkingen vaak te groot om op te maken. Maar als je goed zoekt, zijn er vaak wel kleinere verpakkingen van hetzelfde product te vinden. Verse producten, zoals groenten, kun je vaak per stuk kopen en in de winkel afwegen. Van vlees kun je de helft gebruiken en de rest invriezen. Of kook een maaltijd voor twee dagen en stop de rest in de vriezer. Nog beter: geef wat je overhebt aan je buren of nodig iemand uit om te komen eten.