Wat doet Lidl

Wij streven naar een duurzame bedrijfsvoering en houden dus niet van verspilling. Toch wordt er van boer tot bord veel voedsel verspild. Als supermarkt zien we onze rol om te helpen bij het tegengaan van voedselverspilling, in onze eigen winkels en ook in de keten. Met onze initiatieven gaan we voor 50% minder voedselverspilling in 2030.

Door samen te werken in de hele keten kunnen we verspilling echt tegen gaan! Hoe we dat precies doen lees je hier.

Grondstoffen: landbouw en boer

Grondstoffen: landbouw en boer

Goed inkopen

Wij hebben langdurige samenwerkingen met onze boeren en telers en maken ruim van tevoren afspraken over hoeveel we van een product nodig hebben. Zo weten onze leveranciers hoeveel ze moeten produceren en zijn ze er zeker van dat deze hoeveelheid ook afgenomen wordt. Zo voorkomen we verspilling.

Dieren voeren met reststromen.

Misschien ben je al bekend met dat varkens vaak gevoerd worden met reststromen vanuit de industrie, maar wist je dat dit ook bij kippen kan? De kippen van de Kipster-eieren krijgen voer wat voor een groot deel bestaat uit brood dat wij niet hebben verkocht aan consumenten. Dankzij deze samenwerking hoeft er geen graan te worden verbouwd dat speciaal dient als voer voor de kippen en wordt het brood dat wij overhouden toch nog goed gebruikt!

Verwerking en distributie: leveranciers

Verwerking en distributie: leveranciers

Donaties aan de voedselbank door leveranciers

Al het groente en fruit dat niet meer in onze filialen verkocht kan worden, wordt teruggebracht naar onze distributiecentra om te sorteren. Hier wordt bijvoorbeeld een beschimmelde mandarijn uit een netje met allemaal goede mandarijnen gehaald en de goede mandarijnen gaan naar de Voedselbank. Sinds 2013 maken we bij de Voedselbank klanten blij met deze gezonde producten. In 2021 hebben we meer dan 470.000 kilogram aan groenten en fruit gedoneerd.

Oud brood als veevoer

Brood proberen we altijd zo goed mogelijk in te kopen en bijvoorbeeld ook elke dag precies voldoende brood te bakken. Maar dit is niet soms best lastig in te schatten. Niet altijd alles dat in de schappen ligt, wordt verkocht. Het brood dat overblijft in onze winkels gaat terug naar onze bakker. Onze bakker laat dit brood recyclen tot grondstoffen waarmee veevoer gemaakt wordt. Dit kunnen we dan bijvoorbeeld weer voeren aan de kippen van onze Kipster eieren! 

Operatie & organisatie: distributiecentra en hoofdkantoor van Lidl

Operatie & organisatie: distributiecentra en hoofdkantoor van Lidl

Donaties aan de Voedselbank door Lidl

Al het groente en fruit dat niet meer in onze filialen verkocht kan worden, wordt teruggebracht naar onze distributiecentra.  Hier wordt het verder gesorteerd. Hier wordt bijvoorbeeld een beschimmelde mandarijn uit een netje met allemaal goede mandarijnen gehaald en de goede mandarijnen gaan naar de Voedselbank. Bij de voedselbak maken we klanten weer blij met deze gezonde producten. In 2018 hebben we in totaal 190.000 kilogram aan groenten en fruit gedoneerd.

Stichting Samen tegen Voedselverspilling

Lidl is aangesloten bij de Stichting ‘Samen tegen Voedselverspilling’. Met andere partijen uit de voedselketen deelt Lidl de intentie om de verspilling van voedsel te minimaliseren, in de keten én bij de consument, en draagt daar actief aan bij. Gezamenlijk gaan wij voor 50% minder voedselverspilling in 2030 in de gehele keten.

Klant & maatschappij: de winkels

Klant & maatschappij: de winkels

1-nu-1-later

Als iets in de aanbieding is, is de verleiding groot om er veel van in te slaan. Bij lang houdbare producten is dat geen probleem, maar bij verse producten kan een 2-halen-1-betalen aanbieding juist leiden tot verspilling. Lidl heeft hier iets op bedacht: ‘1 nu 1 later’. Als klant krijg je een coupon bij de kassa waarmee je later die week hetzelfde product nogmaals voor dezelfde actieprijs kunt kopen

‘Verspil mij niet, ik ben nog goed’

Op de laatste dag van houdbaarheid verkopen we kwalitatief goede producten voor een super lage prijs. Zo verkopen we veel producten op de laatste dag van de houdbaarheid voor slechts 25 of 50 cent. In onze filialen vind je op verschillende locaties bakken met ‘Verspil mij niet’- producten.

Too Good To Go

Lidl werkt samen met de verspillingsapp Too Good To Go. Als verskampioen bieden wij dagelijks boxen aan met een mix van allerlei soorten groente en fruit. De kwaliteit hiervan is nog goed, maar kunnen wij niet meer verkopen volgens onze standaarden. Er zit bijvoorbeeld een bruin plekje op een appel of we hebben een overschot van een product in de winkel.

Thuis bij de consument

Thuis bij de consument

Verspilmijniet.nl

www.verspilmijniet.nl De website van Lidl waarop je alle tips en tricks vindt om verspilling te voorkomen. Heb je suggesties? Laat het ons weten.

Verpakking

Heb je de verpakking van je product al eens goed bekeken? Hier staan ook bewaar- en receptentips op waarmee je verspilling kunt voorkomen.