Bewaren

Als je eten op de juiste manier bewaart, blijft het langer goed en hoef je minder weg te gooien. Dat is goed voor het milieu en natuurlijk ook voor je portemonnee. Het etiket op de achterkant van een product kan je helpen om beter met eten om te gaan. Vier weetjes over de bewaarinstructie op het etiket:

1. Let op het verschil tussen de THT- en TGT-datum. De ‘ten minste houdbaar tot’ -datum (THT) geeft aan tot en met welke datum het voedsel de juiste kwaliteit heeft. De ‘te gebruiken tot’ -datum (TGT) geeft aan tot en met welke datum het voedsel veilig gebruikt kan worden. Producten met een TGT-datum kun je niet meer veilig eten na de datum, producten met een THT-datum nog wel.

2. Gebruik je zintuigen. Heel veel producten kun je na het verstrijken van de THT-datum op de verpakking nog goed consumeren. Kijk of het er nog goed uitziet, en ruik of proef om de smaak te bepalen. Op vers fruit en groenten staat geen houdbaarheidsdatum, maar als het product er goed uitziet en goed ruikt, kun je het nog prima eten.

3. Let op het verschil tussen ‘gekoeld’ en ‘koel’ bewaren. Lees je op het etiket ‘na openen gekoeld bewaren’, dan moet je het product in de koelkast bewaren bij een optimale temperatuur van 4°C. In de koelkast groeien micro-organismen zoals bacteriën en schimmels niet zo snel. Staat er ‘koel en donker bewaren’, dan kan het product het beste op een koele, donkere en droge plaats worden bewaard, bijvoorbeeld in de kelder of in een voorraadkast, bij 12-15°C. Het hoeft dan dus niet in de koelkast. Veel ongeopende producten waarop een THT-datum staat, kun je buiten de koelkast bewaren, behalve verse zuivel.

4. Let op beperkte houdbaarheid. Je ziet weleens ‘Na openen beperkt houdbaar’ staan op een verpakking, bijvoorbeeld op een pot currypasta of een flesje koffiemelk. Hoe lang ‘beperkt’ is, wordt niet verteld door de fabrikant, maar in de praktijk varieert de houdbaarheid tussen een paar dagen (bij koffiemelk) en een paar maanden (rode saus). Door goed te kijken, ruiken en proeven kun je vaak zelf beoordelen of iets nog te gebruiken is. Of check de online bewaarwijzer van het Voedingscentrum.

Hoe voorkom je verspilling door goed te bewaren?

Met deze simpele tips bewaar je jouw eten op een slimme manier en voorkom je verspilling:

1. Vermijd rommel. Zorg voor een overzichtelijke indeling van je voorraad- en koelkast en leg de producten die het eerst op moeten vooraan. Zo zie je in één oogopslag wat je nog in huis hebt en voorkom je dat je over etenswaren heen kijkt.

2. Berg alles na het koken zorgvuldig op. Zet producten die koel bewaard moeten worden zo snel mogelijk terug in de koelkast.

3. Zet de koelkasttemperatuur op 4 graden. Bij deze temperatuur zijn voedingsmiddelen het langst houdbaar. De temperatuur mag in ieder geval niet hoger zijn dan 7 graden.

4. Bewaar sommige producten buiten de koelkast. Tropisch fruit, tomaten, paprika en aubergine kun je beter buiten de koelkast bewaren, om ‘koudebederf’ te voorkomen.

5. Check altijd eerst welke restjes je hebt. Maak eerst aangebroken etenswaren op voordat je nieuwe gaat gebruiken. Je kunt restjes nog twee dagen in de koelkast bewaren.

6. Investeer in opbergmogelijkheden. Zorg dat je genoeg bakjes, zakjes stickers en sluitstrips in huis hebt, in verschillende formaten.