Koken

Koken zonder verspilling kan een uitdaging zijn. Een recept kan aangeven dat je ergens maar een klein beetje van nodig hebt, terwijl ingrediënten niet in zo’n kleine hoeveelheid te koop zijn. Wat doe je dan met die ene tomaat, dat kleine beetje spinazie, het restje brood of de verse kruiden? Daar moet je soms een beetje creatief mee zijn. Op deze pagina vind je goede recepten en kooktips om juist die restjes te gebruiken.

Koken op maat

Je hebt te veel pasta gekookt voor de hoeveelheid saus. Herkenbaar? Als je tijdens het koken rekening houdt met de hoeveelheden die je echt nodig hebt, kun je voedselverspilling voorkomen. Hierbij een aantal tips voor koken op maat:
1. Gebruik een kopje, mok, weegschaal of maatbeker het Eetmaatje van het Voedingscentrum om de juiste porties af te meten. Alles wat je overhoudt, kun je bewaren in opbergdozen- of zakjes.
2. Houd bij het koken rekening met de mensen die mee-eten: zijn het grote of kleine eters?
3. Twijfel je of er van een maaltijd genoeg zal zijn? Kook dan een beetje meer van een product dat je goed kunt bewaren en hergebruiken, zoals pasta of rijst.