Eieren: binnen of buiten de koelkast?

Eieren vind je in de supermarkt vaak buiten de koelkast, terwijl je ze thuis het beste in de koelkast kunt bewaren. Waarom? Eieren zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen. Als de temperatuur schommelt treedt condensvorming op, waardoor ze minder lang houdbaar zijn. Daarom wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het in de winkel ligt zoveel mogelijk gelijk gehouden. Ook kunnen buiten de koelkast schadelijke bacteriën zich sneller vermeerderen.

Met de punt naar beneden blijven eieren daarnaast langer goed. En eieren nemen geurtjes snel over. Je kan ze daarom beter niet in de buurt van vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten bewaren.

Op de verpakking staat de ten minste houdbaar tot-datum (THT-datum). Eet eieren bij voorkeur voor deze datum op. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten.

Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren vers zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water. Een ei dat drijft is niet vers. Als je zout aan het water toevoegt, werkt de test sneller bij minder oude eieren. De ‘drijftest’ werkt dus alleen om eieren te testen op versheid, het zegt niets over besmetting met bacteriën.