Lekker met courgette

Staat courgette al op je boodschappenlijst? Want wat dacht je bijvoorbeeld van heerlijk gevulde courgette voor bij rijst of met een groene salade. Of mediterraanse courgette pannenkoekjes, lekker met Griekse yoghurt met munt. Lees dus snel verder voor de twee recepten!

Gevulde courgettes

Hoofdgerecht

2 personen

Bereidingstijd: ca. 25 minuten

Ingrediënten: 2 courgettes, 4 el geraspte wortel, 4 lente- /bosuitjes (in ringetjes), 2 el rozijnen (geweld en uitgelekt), 50 g champignons, 1 el kerriepoeder, 1 el fijngehakte peterselie, 1 losgeklopt ei, zout, 1 el olijfolie, 100 g mager rundergehakt.

Verwarm de oven voor op 190ºC. Snijd de courgettes in de lengte doormidden. Schep het grootste gedeelte van het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Hak het vruchtvlees in kleine stukjes. Maak de vulling voor de courgette. Roer in een kom vruchtvlees, wortel, lente-uitjes, rozijnen, champignons, kerriepoeder, peterselie, ei en zout door elkaar. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt snel korrelig en gaar. Roer het gehakt door de courgettevulling. Vul de courgettes met dit mengsel en leg de vier helften tegen elkaar aan in een met olie ingesmeerde vuurvaste schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de courgettes ca. 20 minuten in de oven.

Griekse courgette feta pannenkoekjes

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Ingrediënten: 3 courgettes, 1 aardappel, 1 ui, 10 muntblaadjes, 200 g feta, 2 eieren, 25 g paneermeel, 5 g bloem, olijfolie, zout en versgemalen zwarte peper.

Schil de aardappel en kook gaar in water met zout. Snij de aardappel in kleine blokjes. Hak de courgettes zeer fijn. Pel de uien en snipper fijn. Snij de munt in hele dunne reepjes. Meng in een kom de aardappel, courgette, munt, ei, ui, feta, bloem en paneermeel. Maak op smaak met zout en peper. Vorm kleine pannenkoekjes van het mengsel. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de pannenkoekjes 3-5 min per kant totdat ze goudbruin zijn.