Twee keer koken met heerlijke broccoli

Heb je broccoli gekocht en wil je hier direct lekker mee koken? Probeer dan eens deze twee recepten waarmee je kan variëren. Want broccoli is een veelzijdig ingrediënt voor quiche tot roerboek, soep tot stamppot. Wat ga jij maken?

Stamppot groene curry

Met broccoli, sperziebonen, cashewnoten en pittige gehakt met kruidensaus

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca 45 minuten

Ingrediënten: 800 g kruimige aardappelen, 200 g woksaus groene curry, 500 g broccoli, 250 g sperziebonen, 1/4 bos bieslook, 1/4 bos koriander of peterselie, 500 g h.o.h. gehakt, 1 ei, 3 el sambal, 3 el paneermeel, 1 el olijfolie, 200 g Griekse yoghurt, 50 g cashewnoten, zout en peper. Extra nodig: 12 sateprikkers in water gelegd.

Schil de aardappelen, snij in gelijke stukken en kook in 1 liter water met de groene curry in ca. 15 minuten gaar. Maak intussen de  broccoli en sperziebonen schoon en kook beetgaar in ca. 4 minuten. Stamp de aardappelen daarna in de curry en voeg de groenten toe. Hou de stamppot warm. Hak de kruiden en zet ze apart. Maak een mengsel van het gehakt, ei, sambal, paneermeel, 3 el gehakte kruiden en zout en peper. Kneed om elke sateprikker een gelijk deel gehakt. Verwarm 1 el olie in een koekenpan en bak de spiesen hier goudbruin en gaar in. Meng intussen de yoghurt met de kruiden, peper en zout. Serveer de currystamppot samen met de gehaktspiesen en saus. Bestrooi het geheel tot slot met de noten.

Broccoli quiche met gerookte zalm

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca 105 minuten

Ingrediënten: 800 g broccoli, 2 ons gerookte zalm, 6-8 plakjes bladerdeeg, 3 eieren, 1 el mosterd, 2 dl kookroom, zout en versgemalen zwarte peper.

Kook de broccoliroosjes in water met zout beetgaar en laat ze uitlekken. Leg het bladerdeeg in een taartvorm, druk goed aan en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop in een kom de eieren samen met de room en de mosterd op, maak op smaak met zout en peper. Verdeel de broccoli en de zalm over het deeg en giet het roommengsel erover. Bak de taart af in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten.