Twee keer koken met peren

Peren zijn niet alleen heerlijk als handfruit maar ook goed te verwerken in verschillende recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een warm en hartig bijgerecht uit de oven? Of heerlijk door een salade met blauwe schimmel kaas? Hierbij twee recepten ter inspiratie.

Salade van peer en druif met blauwe kaas

Voorgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 15 minuten

Ingrediƫnten: 1 zakje gemengde sla, 4 peren, 4 trosjes druiven, 100 g magere spekreepjes, olijfolie, 150 g blauwe kaas in blokjes, (voor de dressing:) 1 el mosterd, 1 el honing, 4 el olijfolie, zout en versgemalen peper.

Schil de peren, snij ze in vieren, verwijder het klokhuis en snij de partjes in plakjes. Was de druiven, pluk en halveer ze. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de spekreepjes aan. Meng alle ingredienten voor de dressing met elkaar en maak op smaak met zout en peper. Meng de dressing door de sla, peren en druiven en verdeel ze over vier borden. Garneer de salade tot slot met de spekreepjes en blauwe kaas.

Bladerdeeg gevuld met peer en geitenkaas

Bijgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 40 minuten

Ingrediƫnten: 8 plakjes bladerdeeg, 200 g champignons in plakjes gesneden, olijfolie, 4 peren, 4 el gedroogde cranberries, 100 g magere spekreepjes, 100 g geitenkaas, zout en versgemalen zwarte peper.

Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de spekreepjes aan. Voeg de champignons toe en bak even mee. Maak op smaak met zout en peper. Schil de peren, snij ze in voeren, verwijder het klokhuis en snij de partjes in plakjes. Leg op een bakplaat vetvrij papier en hierop vier plakjes bladerdeeg. Bedek het bladerdeeg met champignons, spekjes en cranberries. Leg de plakjes peer erop en kruimel de kaas erboven. Zorg dat de randen van het deeg schoon blijven. Leg de overige plakjes erop en druk de randen goed aan, zodat het bladerdeeg niet open gaat tijdens het bakken. Bak ze in ongeveer 25 minuten af in een op 200 graden voorverwarmde oven.