Twee recepten om te genieten van Hollandse blauwe bessen

Blauwe bessen, heerlijk als los fruit en net zo lekker te verwerken in een warm gerecht of juist fris dessert! Laat je dan ook verrassen door twee fijne recepten.

Varkensfilet met blauwe bessensaus

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 30 minuten

Ingrediënten: 12-16 dunne varkensfiletlapjes, olijfolie, (voor de saus:) 2 bakjes van 250 g blauwe bessen, 250 g mix gedroogd fruit (dried mixed fruit ‘Alesto’), 1,5 dl rode wijn, 3dl bouillon, 2 el honing, 50 g koude boter in kleine blokjes, zout en versgemalen zwarte peper.

Laat het mixed fruit een nacht weken in een kom met water en laat daarna uitdruipen in een zeef. Verhit van olijfolie in een koekenpak en bak de varkensfiletlapjes aan beide zijden goudbruin aan en maak op smaak met zout en peper. Doe de wijn, bouillon, honing en de helft van de blauwe bessen in een sauspan en kook het tot de helft in. Pureer de saus met behulp van een staafmixer en maak op smaak met zout en peper.

Plaats de sauspan terug op het vuur en roer een voor een de klontjes boter door de saus. Voeg de overgebleven blauwe bessen en het gedroogde fruit bij de saus en laat het geheel nog circa 5 minuten zachtjes doorkoken. Maak op smaak met zout en peper en serveer bij het vlees.

Griekse yoghurt met blauwe bessen

Nagerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 10 minuten

Ingrediënten: 1/2 l Griekse yoghurt, 4 bakjes van 250 g blauwe bessen, sap van een 1/2 citroen, 4 el honing, 1 tl kaneel.

Doe 2/3 van de Griekse yoghurt samen met 2/3 van de blauwe bessen, het citroensap en kaneel in een blender en mix het. Verdeel de overige yoghurt over 4 hoge glazen, schep de honing over de yoghurt en schenk het bessenmengsel in de glazen. Garneer het tot slot met de overgebleven blauwe bessen. Eet smakelijk!