Mediterrane stamppot of zomers gerecht, je maakt het met basilicum!

Basilicum, één van de bekendste kruiden in de keuken. Het staat niet alleen leuk op het aanrecht maar het is vooral heerlijk om mee te koken. De mogelijkheden zijn eindeloos! Hierbij twee heerlijke recepten die je wellicht nog niet kent.

Mediterrane stamppot uit de oven

Hoofdgerecht

4 personen

Benodigdheden: 1,2 kg kruimige aardappelen (geschild en in gelijke stukken gesneden), 4 el olijfolie, 1 zak rucola, 3 sjalotjes (gepeld in ringen), 300 g cherrytomaten (gehalveerd), 40 g pijnboompitten, 1 dl room, 8 gedroogde tomaten (uit blik in olie), 2 bollen mozzarella (in plakjes), blaadjes van 3 takjes basilicum, zout en peper, ovenplaat bekleed met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een pan water aan de kook en kook de aardappelen daarin voor 10 minuten. Giet het af en leg de aardappelen op een bakplaat samen met de cherrytomaatjes, sjalotten, pijnboompitten en zout en peper naar smaak. Giet er 2 el olijfolie over en zet dan 20 minuten in de oven.

Haal de plaat uit de oven, giet de room erover en leg er de rucola, gedroogde tomaat en mozzarella op. Schep over in een ruime schaal en stamp het geheel grof. Giet de rest van de olijfolie erover en bestrooi met basilicum. Serveer direct.

Biefstukpuntjes met gegrilde aardappeltjes en basilicummayonaise

Hoofdgerecht

4 personen

Bereidingstijd ca. 25 minuten

Benodigdheden: 2 premium biefstukken, 400 g aardappeltjes in schil, 200 g veldsla, halve rode paprika, halve gele paprika, 50 g ongezouten cashewnoten, 8 el mayonaise, 1 el water, 4 takjes basilicum, 4 el olijfolie, peper en zout.

Snij de biefstuk in repen. Kook de aardappelen heel en in de schil in 10 minuten. Snij deze vervolgens in plakken en smeer ze in met 2 eetlepels olijfolie. Verhit een grillpan en gril de aardappelplakjes 3 minuten aan beide zijden zodat er een mooie grilstreep ontstaat. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpak. Kruid de biefstukreepjes met peper en zout en bak deze vervolgens 2 minuten op hoog vuur in de koekenpan. Snij de paprika in kleine blokjes. Snij de basilicum in fijne reepjes en meng dit met de mayonaise en 1 eetlepel water. Meng vervolgens de veldsla, paprikablokjes, biefstukreepjes, aardappelen en de cashewnoten door elkaar en verdeel dit over de borden. Maak het gerecht af met de basilicummayonaise.